7 enkla tips om Google Displayannonsering som fungerar
3542
post-template-default,single,single-post,postid-3542,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Tycker du Google Displayannonsering är svårt? 7 enkla tips som fungerar

Lästid 5 min

Vad är Google Displayannonser?

Google Ads är indelat i två nätverk, Söknätverket och Display-nätverket. Annonsering i Söknätverket innebär placering av textannonser baserade på sökord som dyker upp i sökresultaten på Google när människor söker. Annonsering i Display-nätverket innebär placering av displayannonser som dyker upp för människor medan de surfar på sina favoritwebbplatser, visar en vän en YouTube-video, kontrollerar sitt Gmail-konto eller använder mobila enheter och appar.

Google Ads displayannonser visas enligt Google på över två miljoner webbplatser och i över 650 000 appar. Webbplatser och appar som försöker tjäna pengar från Google AdSense.

Söknätverket når människor när de redan söker efter specifika varor eller tjänster. Display-nätverket hjälper till att fånga upp någons uppmärksamhet tidigare i inköpsprocessen. Enkelt uttryckt varumärkesbyggnad. Annonser kan visas för människor innan de börjar söka efter vad du erbjuder. Också påminna personer om vad de är intresserade av genom ”remarketing” till personer som tidigare har besökt er webbplats eller app.

De här personerna genomför sina dagliga internetaktiviteter som läsa nyheter, blogginlägg, titta på videoklipp etc.

Googles Display-nätverk brukar ge mycket fler visningar än Söknätverket men betydligt lägre klickfrekvens. Cirka 10 gånger lägre i genomsnitt. Visningarna går att likna med tryckta annonser i tidningar, många ser men få köper.

Hur du behärskar Google Display

1)    Arbeta aktivt med ”Remarketing”

Med tanke på det låga resultatet är ”remarketing” kritiskt för någon framgång överhuvudtaget. Kanske lite läskigt men det är väsentligt att följa webbplatsbesökare med annonser runt om på olika webbplatser de besöker. Besökaren fick en ”cookie” installerad vid besöket på er webbplats och den ska nyttjas 100%. Samtidigt har ju faktiskt besökaren visat intresse genom att besöka er webbplats…och ”remarketing” är till för att hålla tidigare besökare engagerade.

2)    Placera annonserna där ni bestämt

Att förutbestämma placeringarna är den enda inriktningsmetod som ger annonsören hyffsat finfördelad kontroll över var annonserna placeras. Om ni använder till exempel intressen eller ämnen som inriktningsmetod så är det Google som bestämmer (eller gissar) vilka webbplatser som är relevanta. Att bestämma placeringarna betyder att ni exakt bestämmer var annonserna visas. Resultatet blir lägre kostnad.

Ett sätt att börja är att välja ut 5-10 domäner som passar det som ni erbjuder. Om visningsvolymen blir liten är det bara att utöka till relaterade webbplatser. Om ni har problem med att hitta relevanta webbplatser kan ”Referral” (hänvisande källa) rapporten i Google Analytics vara en hjälp.

3)    Budgeten guidar

Kanske är en självklarhet men särskilt i Display-nätverket som är så stort gäller det att vara försiktig med pengarna. Lätt att alla visningar ger fel klick som bara kostar om det inte görs på rätt sätt. Bäst är att börja med en liten budget i testsyfte.

Allt eftersom när listan på bra placeringar växer kan budgeten växa för den kampanjen. Samtidigt separeras olika placeringar in i egna annonsgrupper där de som presterar bäst kan få mer pengar.

4)    Enkla och visuella annonser

Idag oktober 2018 är det så enkelt att skapa Google Display annonser. Det första är att det finns ett annonsval – ”Responsiv Displayannons” om du inte vill skapa bildannonsen utanför Google Ads.

Ni behöver ladda upp bilder, logotyper och fylla i rubriker och beskrivningar. Sedan skapar Google automatiskt beroende på vilka resurser ni laddat upp bild-, text- och ”Native” annons. Det sistnämnda formatet anpassar sig efter plattform och innehåll den visas på.
Viktigt att tänka på då ju Google automatiskt skapar annonsen, är att hela tiden förhandsgranska så bilder, rubriker, långa rubriker och beskrivningar hamnar rätt och är enkla att förstå.

5)    Behandla Displaykampanjer som Sök

För framgångsrika sökkampanjer har de som administrerar de lärt sig att de kräver ett ständigt övervakande och justerande av kontot. Något som är kritiskt för fortsatt framgång. Det går inte att slå sig till ro så att säga.

Varje vecka spenderas tid på att utvärdera kontot, ta sig igenom sökfrågsdata, anpassa sökordsbud, sätta in nya negativa sökord, omstrukturera kampanjer, justera annonser och så vidare. Samma sak gäller för Displaykampanjer, till exempel ta bort placeringar.

Displaykampanjer är ”per default” inställda på att börja visa annonser i mobila enheter och appar. Det här blir ett jätteproblem då prestandan på mobilappar är annorlunda än mobila hemsidor och väldigt annorlunda mot en dator.

Ett exempel är barn som använder appar på föräldrars telefoner och kommer åt annonser. Ett annat är appar med annonser placerade mycket nära klickbara områden (drar fördel av feta fingrar). Det här kan bli kostsamt om ni betalar mycket per klick. Sedan är det också så att utan egenvald placering kommer annonserna att dyka upp på webbplatser som inte är relevanta överhuvudtaget.

Undersöka placeringarna, övervaka och spåra kampanjer till bästa möjliga förmåga är viktigt för att göra förändringar och förbättra avkastningen. Och spårningen måste vara konsekvent. För varumärkesbyggnad är visningar och klickfrekvens bra. För försäljningsmål ska fokus ligga på klickfrekvens i relation till orders (konverteringar) och sambandet däremellan.

Om ni i Google Analytics ”Konverteringsvägar” ser att display hjälper organisk och/eller betald söktrafik, ja då fungerar display för att skapa kännedom. Och att få den här bilden klar för sig är extra viktigt inom Displayannonsering. Här är det Google som definierar din publik men de berättar inte hur de definierar vilket kan vara svårt.

6)    Avvara lite budget för testning

Som sagts tidigare är Display-nätverket gigantiskt och Google släpper nya funktioner och sätt att nå människor kontinuerligt. Om ni inte testar av några av dessa alternativ kan ni missa potentiella kunder.

När väl huvudmålet med Displayannonseringen är uppnått kan om det finns pengar kvar, dessa användas för testning. Till exempel bör YouTube fungera bra om Displaykampanjerna gör det. Eller skapa olika annonsgrupper för visst innehåll, ämnen, intressen eller placeringar.

I slutändan handlar det om att hitta sin nisch och använda existerande data från mindre kampanjer för att skapa en större kampanj. För att kunna göra det måste det experimenteras.

7)    Det här ska du inte göra

Söknätverkskampanjer med Display Expansion

Om ni har erfarenhet av betald sök vet du troligen (eller förhoppningsvis) att det inte är bra att kombinera sök och displaykampanjer. Det som händer är att budgeten äts upp utan konverteringar.

I Söknätverkskampanjer med Display Expansion är det Google som bestämmer vad som är bäst för er och det är ju inte bra. Sökannonserna blandas in i Display-nätverket med ett dåligt resultat som följd. Även Google själva avråder från detta.

Håll alltid sök- och displaykampanjer separata.

Lägg inte lager-på-lager

Som framgår av detta inlägg finns många olika sätt att rikta in sig på publiken inom det väldigt omfattande display. Och på grund av display-nätverkets massiva storlek och mångfald är det nödvändigt och kritiskt att rikta in sig på lämpligt sätt. Då är det lätt att lägga olika metoder ovanpå varandra. Till exempel placeringar, sökord, ämnen, intressen, etc i tron att detta kommer minska okvalificerade visningar och klick.

Men det som händer är att räckvidden kan påverkas väldigt negativt och då resultatet. För att inte nämna problemet med att mäta vilken metod som fungerar bäst. Lösningen här är att testa olika metoder genom olika kampanjer.

Väl använt är Google Display en värld av möjligheter.