Enkla Strategier För Att Marknadsföra Det Lilla Företagets YouTube Videos - maxahemsidan
1458
post-template-default,single,single-post,postid-1458,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Enkla Strategier För Att Marknadsföra Det Lilla Företagets YouTube Videos

Lästid 5 min

I sin bok ”Ultimate Guide to YouTube for Business” visar Marknads- och PR konsulten Jason R. Rich hur du bemästrar hemligheten av att vara en framgångsrik “YouTube:are”.  Med andra ord hur du placerar ditt varumärke, produkt eller tjänst framför miljoner av potentiella tittare.

I detta inlägg beskriver jag hur författaren i ett redigerat uttdrag från boken skisserar vanliga ingående delar i framgångsrika YouTube videos för småföretag.

Först av allt ska man veta att det inte finns ett färdigt recept för att skapa en framgångsrik YouTube video. Vad som fungerar för ett företag i syfte att nå en viss publik fungerar inte nödvändigtvis för ett annat. Dock finns det flera minsta gemensamma nämnare, alltså ingående delar som är gemensamma för framgångsrika YouTube videos oavsett publik.

Många populära videor som är producerade av små företag och entreprenörer har normalt några eller alla av följande karaktärsdrag och element i produktionen.

Om Produktionen Av Dina YouTube Videos

 • Börja med att använda de verktyg som finns tillgängliga direkt via YouTube. Till exempel att tillhandahålla en detaljerad och korrekt titel och beskrivning för varje video och associera ”taggar” eller nyckelord som är direkt relevanta. Titeln måste kunna beskriva vad videon handlar om och vad man kan förvänta sig av den.
 • Använd en uppmaning till handling eller som det heter call-to-action i videon för att uppmuntra människor att gilla, värdera, kommentera eller dela videon.

Uppmaningen skall finnas med i början av videon, gärna upprepas och sedan i slutet av videon. Uppmaningen börjar med att du anger priset som tittaren erhåller genom att fullfölja uppmaningen.

 • Videon är kort och rakt på sak. Under tre minuter i längd.
 • Inom de första sekunderna skall videon förklara vad den handlar om och vad den erbjuder på ett tydligt sätt.
 • Videon ska innehålla kontaktinformation. Till exempel genom berättarröst, uttalanden av människor i videon, titel, texter, annoteringar eller länkar inbäddade i videon.
 • Videon ska vara riktad mot en specifik målgrupp och ha ett specifikt mål.
 • Innehållet är på något sätt unikt och försöker särskilja sig från andra videos på YouTube.
 • Videon erbjuder information som tittaren upplever som användbart, underhållande, väldigt engagerande, utbildande eller på något sätt relevant för vad tittaren letar efter, vill ha eller behöver.
 • När det gäller kvaliteten på produktionen skall videon ge ett professionellt intryck med bra ljud.
 • Videon använder någon form av bakgrundsmusik.
 • Och självklart är utformning och innehåll förenlig med hur företaget vill uppfattas.

Om Marknadsföringen Av Dina YouTube Videos

 1. Börja med att marknadsföra dina videor till de människor du känner, inklusive dina vänner, släktingar, kunder och klienter. Be de att titta och dela.
 2.  Utnyttja kraften och möjligheterna med sociala media nätverken. Försök att bli en aktiv talesperson på Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn och andra. Då kan du använda den närvaron för att marknadsföra videos.
 3. Kanske en självklarhet men jag nämner det ändå. Integrera dina videor på företagets hemsida och blogg.
 4. Dela länkar till videos med kunder eller klienter genom att lägga till länkar när du mailar.
 5. Använd PR tekniker som ett pressmeddelande för att kontakta bloggare, redaktörer, journalister och producenter i syfte att få gratis media utrymme. Och då såklart för media och bloggar som är inriktade på din målgrupp.
 6. Säkerställ att dina videor (och din YouTube sida) är listad hos de största sökmotorerna som Google, Yahoo och Bing. Sedan bör du ha en strategi för hur du hamnar så högt upp som möjlig i träfflistor – sökmotoroptimera dina videor.
 7. Undersök om det finns möjlighet att samarbeta med andra företag som kommit längre och som vänder sig mot samma målgrupp men inte är konkurrenter. Här kan du via samarbete fånga uppmärksamheten hos deras tittare.
 8. Ha med reklam om din YouTube kanal i trycksaker som broschyrer, säljmaterial och om du annonserar.
 9. Fundera på om det är värt att köpa nyckelordannonser på Google, Yahoo, Bing, Facebook och LinkedIn. Ta en titt på Google Adword för Video som är ett kostnadseffektivt verktyg för att marknadsföra YouTube videos. Detta hänger tätt samman med att du bör ha en strategi för sökmotoroptimering.
 10. Om du har pengarna kan du ta hjälp av företag som specialiserat sig på marknadsföring på YouTube.

Varför Din YouTube Video Inte Är Populär

Det är ingen raketforskning att förstå att det är svårt att få många tittare på YouTube. Endast en liten procent av alla videos som publiceras dagligen genererar mer än några hundra visningar. Och de som sedan sprids som virus och attraherar tusentals, miljontals, etc är väldigt ovanligt.

Så det är ingen idé att ge sig på att försöka skapa videos som får virusspridning. Det som gäller är den målgrupp som jag gått igenom tidigare och som skall vara i fokus. Och förresten handlar det inte om antalet som tittar utan kvaliteten på engagemanget. Ju högre engagemang desto större chans att de som tittar på din video faktiskt följer uppmaningen i videon och konverterar.

Kvaliteten på engagemang mäts på flera olika sätt:

 • Hur länge någon tittar på din video innan de klickar sig bort.
 • Procentandelen människor som ser hela videon jämfört med den del som klickar sig bort.
 • Antalet människor som ”gillar” videon jämfört med antalet som ”inte gillar” eller inte följer uppmaningen efter att ha tittat på videon.
 • Antalet kommentarer.
 • Procentandelen som genomför uppmaningen i videon – konverterar.

Även om en video har producerats med en stor budget finns inga garantier för en stor publik. Och det finns många skäl till varför en video inte drar till sig publik:

 1. Dåligt producerad och tråkig att titta på.
 2. Innehållet är inte originellt och sticker inte ut jämfört med konkurrenter.
 3. Videon tillgodoser inte målgruppen.
 4. Innehållet är inte underhållande, informativt eller uppfattas som att inte innehålla något värdefullt.
 5. Videon är för lång så tittaren tappar intresset.
 6. Videon tar inte på rätt sätt tillvara fördelarna med visuellt multimedia med resultat att tittaren tappar intresset. En video får inte bli en Podcast eller ljudbok. En video måste vara visuellt fängslande.
 7. Videon har en flummig titel eller har dåliga eller saknar nyckelord som gör den stört omöjlig att hitta via sökning.
 8. Videon marknadsförs inte på rätt sätt efter att ha blivit publicerad på YouTube.
 9. Tidiga ”gillar inte” eller negativa kommentarer får andra som råkar snubbla på videon att inte titta.
 10. Producenten eller ”stjärnan” i videon har negativt rykte online vilket gör att videon aldrig får en chans.

Som du ser är flera av ovan punkter en negativ formulering av vad jag tog upp tidigare. Med andra ord är det inte så svårt att undvika de värsta fallgroparna när man skall producera och marknadsföra en video på YouTube.

Är du ny bör du ta hjälp av ett proffs när det gäller produktionen. För det är inte realistiskt att tro att allt bara så där skall falla på plats perfekt de första gångerna. Och du vill ju förstärka ditt företags image och rykte!

Avslutningsvis vill jag betona vikten av att du drar nytta av YouTube Analytics, kommentarer, ”gilla”, betyg och annan återkoppling du får från dina (initiala) tittare. Informationen hjälper dig att lära känna din publik och upptäcka vilken typ av videor och tillvägagångsätt inom videor som fungerar bäst.

Rätt innehåll, tillvägagångsätt och mot rätt publik med lämplig uppspelningstid på videon. Och rätt marknadsförd. Då kan du vara stolt med din placering av varumärket, produkten eller tjänsten framför miljoner av potentiella tittare.

Kolla den här reklamfilmen från YouTube Creator Academy om hur du skapar ett live event på YouTube.

 

Och varför inte gå med i YouTube Creator Academy och börja skapa!

LarsNoren