Hur Du Skriver ett Video Manus (Mall + Video) - maxahemsidan
1223
post-template-default,single,single-post,postid-1223,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Hur Du Skriver ett Video Manus (Mall + Video)

Lästid 4 min

Film regissörer fokuserar ofta utreslutande på att filma och klippa en bra video med hjälp av sina sluga kOscarameratrick och tekniker för editering. Inbound marknadsförare däremot fokuserar inte enbart på att skapa en bra video utan även varför det är viktigt för marknadsföringen att skapa bra videos. Här är bra tips från Hubspot om hur du gör en video i toppklass.

Som du vet är det många olika hattar en marknadsförare bär och hatten som videofotograf är inte den primära. Och då kan det vara ”läskigt” att skapa en video och ännu mer en bra video. Särskilt om du är ny och inte har gjort det förut. Och om du är ny är det lätt att förbise hur viktig planeringsdelen är i en videoproduktion, den del där du fastställer videokonceptet, mål och manus.

Så det är det vi skall göra i detta blogginlägg, mejsla ut hur du skriver effektivt video manus för att säkerställa bästa möjliga kvalitet på videon som kommer fram från den programvara du använder och sedan publiceras på hemsida, sociala media, mm.

3 Saker att Tänka på För att Skriva Bra Video Manus

1)     Börja utveckla konceptet med ett sammandrag

Även om det kan kännas som ett steg du kan hoppa över är det inte värt att strunta i att göra ett sammandrag.

Genom sammandraget möjliggör du för dig och de du arbetar med att dokumentera svar på viktiga projektfrågor så alla involverade är på samma sida så att säga. Och det är ju perfekt för det värsta som kan hända är om det i slutet av processen via chefen eller en kollega kommer krav på att saker skall ändras. Om så är det enkelt att referera till sammandraget och säga ”nej” det är inte vad vi kommit överrens om – slutdiskuterat!

Fokusera på målen, ämne och vad tittare får med sig efter att ha tittat på videon.

Ett sammandrag behöver inte vara märkvärdigt eller följa ett visst recept. Dock finns det några nyckelfrågor som ett sammadrag bör omfatta för att video manuset skall vara effektivt.

  • Vad är målet med videon? Varför gör vi videon överhuvudtaget?
  • Vem gör vi videon för?
  • Vilket är ämnet? (Ju mer specifik desto bättre. Till exempel om du är i branschen för hus färg så skulle ämnet kunna vara ”hur du köper rätt pensel”.)
  • Vad får tittare med sig från videon? Vad skall tittare lära sig genom att titta på videon?
  • Vilken är vår uppmaning? Vad vill vi tittare skall göra efter att ha tittat på videon?

Du skapar enkelt ett sammandrag i Microsoft Word eller Google Docs och som är en levande mall som revideras succesivt över tid.

Olika videoprojekt kan kräva att ni måste tänka igenom olika saker innan manus produceras och inspelning görs. Så allteftersom erfarenheten ökar kommer mallen att få nya frågor eller gamla tas bort.

2)     Skriva manuset

När väl ämnet är valt är det dags att skriva manus.

Precis som med sammandraget behöver inte manuset vara märkvärdigt. Syftet med manuset är endast funktionellt. Ett bra manus gör det enkelt för den eller de framför kameran att få fram budskapet samtidigt som de beter sig naturligt!

Skriv på enkel samtalssvenska.

Skriva ett manus är inte som att skriva en marknadsrapport eller uppsats. Du vill skriva manuset som du vill att ämnet i videon skall prata. Att på film säga ”Jag skall göra en video efter jag läst detta inlägg” låter mycket bättre än ”Jag skall producera en videofilm efter att ha läst detta blogginlägg”.

Gör det noggrant.

Ett manus omfattar inte endast dialog. Om videon kräver flera tagningar, karaktärer eller scener så skall du inkludera dessa detaljer. Säkerställ att all nödvändig information inkluderas som till exempel om det skall bytas kläder.

Manuset skall vara så noggrant att du kan lämna det till någon annan som genomför produktionen.

Skilj huvudberättelsen från B-Roll, textöverlägg och berättarröst genom att använda olika formatteringar eller bildtexter.

Till exempel vill du informera i manuset om videon kommer ha en övergång från att person berättar till en närbild på en produkt med textbeskrivning. Då vet den som läser manuset vad som skall berättas om respektive införlivas i den redaktionella processen.

Ta en titt på hur man på ett företag Wistia gjorde i video manuset för Wistia’s Manus Tips nedan. Textöverlappningar markeras med fetstil, ljud med STORA BOKSTÄVER och B-roll eller andra detaljer är i kursiv stil. Notera: Kan vara en poäng att titta på videon först för att sammandraget av manuset skall verka vettigt.

Bild manus

Alla ord skall finnas i manuset.

Om man kan sitt ämne är det enkelt att endast punkta ner det viktigaste i manuset och sen spela in. Dock brukar det resultera i omtagningar då det är svårt att från en punktlista kommunicera ett meddelande så tydligt och kortfattat som möjligt. Något som för övrigt alltid är målet med alla videos.

Så få med alla ord i manuset då det håller er organiserade under tagning och spar massor av tid.

Gör det kort.

Korta videos är bättre än långa videos och för att göra korta videos måste manuset vara kort. Tumregeln är max två A4 sidor och kan det få plats på en A4 sida är det ännu bättre. Vidare är det värt att ha några editeringsrundor som endast fokuserar på att ta bort onödig text.

Resultatet blir en kortfattad video som engagerar och möjliggör enkel editering.

Använd Google Docs

Fördelen med Google Docs är att alla kan samarbeta kring manuset. En superbra sak med Google Docs är att revisionshistoriken finns kvar ifall du behöver gå tillbaka. Och alla kan använda kommentar funktionen utan att ändra i det faktiska manuset.

Är du klar med manuset? Trevligt, då är det dags att…….

3)      Göra en bordsläsning

Nu när du är klar med manuset är det dags att göra en bordsläsning där du praktiserar att omvandla manuset till film framför kameran.

Varför skall man öva och testa? Vissa ord ser bra ut på papper men när du läser de högt så låter de eller känns inte bra. Bordsläsningen är där du verkligen finjusterar tonen och tar bort det som låter för ordentligt eller inte ordentligt, för robotiserat eller i övrigt inte passar för budskapet du har målet att förmedla.

Här är en bra inlägg från Wistia som beskriver hur du gör en bordsläsning

Och ett sista tips……..

När det är dags att filma använd en bärbar dator och stol som teleprompter.

Precis som det inte behövs ett märkvärdigt manus, behövs det inte en märkvärdig teleprompter för att hjälpa dig komma ihåg vad du skall säga. Men du behöver hjälp med att komma ihåg vad du skall säga. Och då använder du något du redan har — en stol och bärbar dator — för att ha texten nära till hands under tagning.